Походи из Троянския балкан

ДЕТАЙЛИ

ПОХОДИ ИЗ ТРОЯНСКИЯ БАЛКАН

Походи из Троянския балкан

Насладете се на красотата на Троянския балкан

 

В Троянския Балкан посоките и маршрути за почитателите на планината са безкрайни.

Възможностите за интересни занимания са много и различни: посещение на интересни местности и забележителности, изкачване на върхове (Амбарица, Купена, Козя стена, Ушите), търсене на редки растения, преходи или просто релакс в басейн с минерална вода и с гледка, която е радост за очите.


Ето само няколко идеи за маршрути в Троянски Балкан


Резерват  “Козята стена


Козята стена е резерват от 1987 г., за да се опазят вековните букови и буково-елови гори. Името не е случайно – тук се срещат диви кози. Можете да изкачите един от най-красивите старопланински върхове – Козята стена, малко стръмен и на места подходящ за алпинизъм, но с повече внимание се изкачва и от невръстни деца. Съвсем наблизо се намира и хижа “Козя стена”.


Резерват „Стенето“


Резерват Стенето се намира източно от Беклемето. Създаден е през 1979 г. за опазване на гори от бук, габър, бряст, явор, единични дървета от офика, ива и др., на сърни, кафяви мечки, елени, зайци, катерици, скални орли, соколи и др. Тук има зашеметяващи скални отвеси и пропасти, вековни гори, причудливи скални образувания, водопади, първичен ландшафт. На територията на резервата се намира пропастта Птичата дупка – в най-дълбоката си част е 91 м. Отличава се с красивите си образувания. Тук е и пропастната пещера Райчова дупка, известна с най-голяма денивелация у нас – 372 м. Пещерата Куманица е дълга 1000 м. Резерватът е включен в програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.


За повече информация, попитайте на рецепцията